Uitslag van de buurtpeiling eindelijk openbaar

In juli was de peiling over de reconstructie. Je kon commentaar geven op twee ontwerpen en je mocht een stem uitbrengen op jouw voorkeur. De ontwerpen zijn opgesteld door de gemeente samen met de werkgroep Tongerseweg (bekijk nog even de uitleg over de ontwerpen).

De leden van de werkgroep hadden zich op persoonlijke titel aangemeld op de buurtavond van 4 november 2019, maar zij worden natuurlijk geacht mee te denken vanuit het algemeen belang. Tongerseweg Veilig kon niet meedoen, want de gemeente neemt als uitgangspunt dat de reconstructie de vrachtwagenoverlast helemaal oplost. Daar geloven wij niks van. Als je als vereniging dan toch meedoet, dan ga je er eigenlijk mee akkoord dat er geen vrachtwagenverbod hoeft te komen.

We hebben wel goed contact gehouden met die werkgroep. Ze hebben enorm hard gewerkt. Het was niet altijd makkelijk voor ze, en ook niet leuk, maar iedereen heeft erg zijn best gedaan om er het beste van te maken. Namens de vereniging bedanken wij als bestuur iedereen van de werkgroep voor al het werk dat zij hebben verzet. Ze doen dat toch maar voor ons allemaal!

Over het hele gedoe rondom de peiling heb je waarschijnlijk al genoeg gelezen. We hebben alles nog eens overzichtelijk op papier gezet voor de gemeenteraad, dan moeten die maar zeggen wat ze ervan vinden dat het op deze manier is gegaan. Onze brief staat bij de ingekomen stukken van de gemeenteraad.

Maar wat is er nu van die peiling terecht gekomen?

Nou, kies maar:

  • Wie voorstander is van variant 5 kan zeggen dat deze de absolute meerderheid heeft van alle uitgebrachte stemmen uit heel Maastricht, namelijk 55%.
  • Wie voorkeur heeft voor variant 2 kan zeggen dat deze met 70% tegen 30% heeft gewonnen in de race tussen de varianten 1 en 2, die de gemeente heeft doorgedrukt.
  • Wie variant 1 wil, zegt dat de meeste mensen aan de Tongerseweg zelf gaan voor 1. Bij keuze tussen 1 en 2 met 62% tegen 38%, bij keuze tussen tussen 1, 2 en 5 met 46% tegen 31% en 23%.

Op dit moment llijkt het erop, dankzij grote vasthoudendheid van de werkgroep, dat de gemeente dan toch de mengvariant 5.3 verder gaat uitwerken. En dat er wéér uitstel komt.