Ontwerp: minder overlast, niet minder trucks

De gemeente wil met een reconstructie de overlast van het vrachtverkeer verminderen, niet het vrachtverkeer zelf. Dat is iets anders dan wat in de gemeenteraad werd betoogd. Volgens de gemeente zullen de trillingen “mogelijk zelfs volledig verdwijnen”,  staat in de huis-aan-huisbrief van 22 oktober 2019.

Wat fijn, wij eten ook altijd worteltjes, omdat onze ogen daar “mogelijk beter” van worden.

De fundering wordt vernieuwd, er komt nieuw asfalt, en de weg wordt opnieuw ingericht, zo staat in de brief (zie onderaan), Dat wordt ook hoog tijd, want al twintig jaar wordt langs de Tongerseweg geklaagd over trillingen. Onderzoek werd nooit nodig gevonden, tot 2016. En ja hoor, in het rapport van 2017 (!) stond dat de fundering  sowieso direct moest worden vernieuwd, vrachtwagens of niet.

De gemeente wil nu meteen  “voor voetgangers en fietsers een betere situatie realiseren”. Althans, daar zien ze mogelijkheden voor. Prachtig. Doe je best. Het zou helemáál een mooie boel worden als je zo’n kans liet liggen (ook al vertoond, in 2006!). Maar zolang er op de smalle Tongerseweg vrij baan moet blijven voor doorgaand vrachtverkeer, hebben wij er een hard hoofd in.

Hoe dan, gemeente??

Er is echt niet genoeg ruimte om de weg volgens de eisen van nu veilig in te richten mét vrachtwagens en landbouwverkeer in twee richtingen. Dat verzinnen wij niet zelf, de gemeente heeft dat (binnenskamers) zélf gezegd. Het wordt “maatwerk”. Dat wil zeggen: veiligheid moet wéér wijken voor vrachtverkeer.  Het wordt wéér niet wat het wezen moet.

De gemeente stelt net als in 2005 een werkgroep in “om samen kritisch te denken en te oordelen over de plannen voor de reconstructie”. Tongerseweg Veilig doet daar niet aan mee, want de gemeente blijft een rechterlijk onderzoek blokkeren naar de vraag of dat vrachtverkeer niet simpelweg verboden moet worden. Wij gaan niet meedenken over een onmogelijke opgave als onafhankelijke rechterlijke toetsing van het enige zinnige alternatief onmogelijk wordt gemaakt.

Meedenken over de weg, dat hebben we al vaker gedaan en het is nog nooit goed bevallen. In 2005 lieten we ons wél overtuigen om mee te denken over de “reconstructie” van 2006 – die achteraf bezien helemaal geen reconstructie bleek te zijn. Het was moeilijk, er kon van alles niet. Desondanks deed de gemeente  een paar duidelijke toezeggingen. Dachten we. Maar zie: tijdens de uitvoering gebeurde er iets heel anders. Zo zijn  we aan die  gevaarlijke betonnen randen gekomen en die lawaaideksels op de putten waar iedereen nu nog last van heeft. Gevolg: Tongerseweg Veilig was in de buurt de gebeten hond, want “die hadden dat goed gevonden”. Dat gaat ons niet nog een keer gebeuren. Ander voorbeeld, van het afgelopen jaar: de schoolkinderen uit Daalhof moeten bij de Kesselterweg vier keer per dag de aanstormende vrachtwagens zien te trotseren. We hebben actie gevoerd en een jaar lang overlegd met het huidige gemeentebestuur. Zelfs een simpel voetgangersoversteeklicht kon er niet af. Laat dat gezamenlijke ontwerpproces maar zitten. De uitkomst staat al vast. Wij kunnen die uitkomst niet verantwoorden naar onze leden toe.

Wij roepen iedereen op om zélf zijn wensen en aandachtspunten voor de reconstructie te delen met de gemeente. Hoe meer input, des te meer de gemeente zal moeten inzien dat de inzichten van de bewoners na 20 jaar echt niet meer kunnen worden genegeerd.

Uitnodiging niet in de bus gekregen? Lees ‘m hier.